Bedankt voor een onvergetelijk Pinksterweekend

Wat was het een prachtig weekend met (voor mij, maar ik denk dat ik voor velen spreek) de zondag als absoluut hoogtepunt van het Pinksterweekend. Ik heb er enorm van genoten. Dat begon al toen ik rond 8 uur in de ochtend het terrein op liep en Ties al bezig zag om samen met Pepe en Kaio het veld schoon te maken.

In de kantine deden tien vrijwilligers een bakkie. Stilte voor de storm, zou blijken. De 24e editie van het NK 1-1 werd de drukst bezochte. Ooit. En de meest bekeken, want de livestream is in een dag al ruim 10.000 keer bekeken. Een enorme productie met meerdere camera’s, een drone en een computerprogramma waarin maandenlang gesleuteld is. Ik zit in de groepsapp met een aantal volwassen wizzkids van ONDO, Valto en Nieuwerkerk en soms is een willekeurige Koreaanse app-groep eenvoudiger te lezen dan de taal die deze mannen gebruiken. Alle extra inspanningen hebben geleid tot een fantastisch product. Duizendmaal digitale dank!

De aankleding was ook nog nooit zo mooi. We kunnen ons als ONDO geen betere hoofdsponsor wensen dan Big Green Egg. Het hele jaar rond lopen onze selectieteams er haarfijn bij en op Eerste Pinksterdag was overduidelijk wie de naamdrager is van het NK 1-1. Een levensgroot ei, 20 kleine eitjes langs de rode loper, beachflags, een luchtkussen, kleding, presentjes…de aankleding was werkelijk prachtig. Zelf verzonnen we een podium: het Big Green Degg. We kunnen alvast verklappen dat er volgend jaar meerdere podia komen, want het was een groot succes. En nodig om de 2000 toeschouwers een goede plek langs de stampvolle cirkel te bieden. Big Green Egg, ook jullie enorm bedankt. Het kan geen toeval zijn dat het mengsel van geel en blauw, groen is. Op naar nog veel meer jaren samenwerking.

Met Ran Faber als winnaar kregen we een prachtige winnaar. Samen met zijn LDODK-maatje Marvin Piepers kwam de international zaterdagavond rechtsreeks doorgereden vanuit Rotterdam/The Hague Airport naar ’s-Gravenzande. Oranje had een trainingsstage op Ibiza. In tegenstelling tot andere internationals kwam Ran wél naar ’s-Gravenzande. “Het is het mooiste evenement van het veldkorfbal, waarbij ik vind dat wij met TeamNL minimaal één, maar het liefst meerdere spelers moeten afvaardigen. Ook wil ik graag een voorbeeld zijn voor de junioren die meedoen en andere jeugd. En het is perfect georganiseerd”, zei Ran, zittend aan een picknicktafel met een enorm bord met lekkers van slagerij Poley voor z’n neus.

Een dergelijke organisatie is voor een sportvereniging slechts op twee manieren mogelijk: voldoende vrijwilligers én de echte wil van die vrijwilliger om ONDO zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Tijdens het reguliere seizoen hebben we daar als club niet echt over te klagen (al doen we dat soms wel, want vrijwilligers heb je nooit genoeg), maar zodra Pinksteren in aantocht is, lijkt het wel alsof bij ieder lid of sympathisant van ONDO het geel-blauwe hart sneller gaat kloppen. Niks is te gek, mensen voelen zich bijna gepasseerd als zij niet betrokken worden bij het North Sea Tournament.

En omdat zoveel mensen zulke bergen werk verzetten, is er ook voldoende tijd om zelf te genieten van het mooiste weekend van het jaar. Wij krijgen als commissie de credits, en dat wordt ook gewaardeerd, maar we kunnen en doen het zeker niet alleen. Dat bleek vandaag ook wel tijdens het afbouwen.

Sinds twee jaar spelen we op maandag geen toernooi meer. Daar zit geen enkele deelnemer op te wachten en daarvoor organiseren we het NST uiteindelijk. Het gevaar dreigt dan dat er op maandag te weinig ONDO-ers op het terrein rondlopen om te helpen met de afbouw. Gelukkig was dat absoluut niet het geval. Er waren zoveel (jonge) vrijwilligers, dat was echt prachtig om te zien.
Daarom willen wij als NST-commissie iedereen vanuit de grond van ons hart bedanken voor de medewerking aan een onvergetelijk Pinksterweekend. De deelnemers, feestgangers en publiek voor hun komst en vooral de vrijwilligers voor hun hulp, op welke manier dan ook.

Ik weet dat het teveel is gevraagd om het hele jaar zo aan te staan als de afgelopen dagen. Maar als we dit saamhorigheidsgevoel ook de 360 andere dagen van het jaar een klein beetje vast kunnen houden, wordt het vrijwilligerswerk iets meer verdeeld en verlicht. Moet je dan eens zien waar ONDO nog meer toe in staat is…

Welterusten namens de gehele NST-commissie (Gideon, Carlos, Hugo, Matthijs, Timo, Nico en Pepijn),

Frank